Beoordeeld met 9,6 59 beoordelingen
Wat zijn de voordelen van een energielabel?

Wat zijn de voordelen van een energielabel?

1 mei 2023

Wat zijn de voordelen van een Energielabel, en waarom heb je er één nodig?

Laten we gelijk beginnen bij het begin, want waarom is een energielabel in het leven geroepen en door wie? Om jullie niet langer in spanning te houden; de overheid heeft het in het leven geroepen. Verrassend vind je niet? Alle gekheid op een stokje, het heeft écht wel voordelen voor jou als woning eigenaar, verkoper, verhuurder of koper. Wat die voordelen zijn lees je hieronder!

Een energielabel is ontwikkeld om eigenaren te informeren over de energiezuinigheid van een gebouw. Daarnaast wil de overheid de eigenaren/bewoners stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen indien deze nog niet zijn genomen. Maar hoe helpt een goed energielabel jou?

Jij bent een eigenaar van een woning
Heeft jouw woning een goed energielabel? Dan leef je natuurlijk een stuk zuiniger. Je verbruikt minder energie en je woont daardoor natuurlijk een stuk prettiger. Maar hou er wel rekening mee, de hoogte van je energierekening hangt niet alleen af van hoe energiezuinig jouw woning is, maar ook van je eigen gedrag!
Heb je een energielabel voor je woning die verbetert kan worden? Dan kan je aan de hand van het energielabel zien wat je allemaal nog kan doen. Dit kan natuurlijk een behoorlijke kostenpost zijn, afhankelijk van het verbeterplan voor je woning. Gelukkig zijn hiervoor subsidies beschikbaar, heb je hier hulp bij nodig? Neem dan gerust contact met ons op.

Jij gaat je woning verkopen
Een goed energielabel betekent dat jouw woning meer waard is. En dat is natuurlijk altijd leuk meegenomen! Heb jij bijvoorbeeld zonnepanelen op je woning, of je woning (na)geïsoleerd? Dan kan je woning behoorlijk in waarde stijgen. Het energielabel wordt meegenomen in het taxatierapport.
Voor de koper van jouw woning geeft het ook een goed beeld, een goed label betekent een een goed energiebesparende woning en dit betekend een minder grote kans op (grote) investering in tijd en geld in de toekomst. Kunnen er nog verbeteringen worden doorgevoerd? Dan staat dit ook in het energielabelrapport. Voor de koper is het dan ook gelijk duidelijk wat zij eventueel nog kunnen doen om de woning (nog) energiezuiniger te maken. Wij kunnen hierbij natuurlijk een helpende hand bieden zodat je goede keuzes maakt in de juiste investering.

Jij gaat een woning kopen
Zoals hierboven al aangegeven geeft een energielabel aan wat de huidige situatie is en wat er eventueel nog gedaan kan worden. Dit betekent dus wanneer de woning die jij wilt kopen een goed label heeft, jij de komende tijd waarschijnlijk geen grote investeringen hoeft te doen. Is het label minder goed? Dan is er ruimte voor verbetering en kan jij een goed verbeterplan voor je woning maken. Besluit je als koper om je verbeterplan uit te voeren? Dan heb je vaak mogelijkheid tot subsidie en is er de mogelijkheid om extra geld te lenen via de energiebespaarlening. Kan je hierbij wat hulp gebruiken? Neem dan gerust even contact met ons op.

Nog een mooi voordeel van een goed energielabel is dat er verschillende hypotheekverstrekkers een goed energielabel mee wegen in de voorwaarde van de financiering. Dit doen zij bijvoorbeeld in de vorm van een lagere rente bij een goed energielabel.

Al met al heeft een energielabel dus voldoende voordelen voor jou. Nog geen energielabel? Vraag dat via onze website een offerte aan www.groenenergielabel.nl

© Copyright Groen Energielabel 2024 Gebouwd door Saam' uit Groningen