Beoordeeld met 9,6 59 beoordelingen
Energielabel verplicht voor recreatiewoningen vanaf 1 januari 2024

Energielabel verplicht voor recreatiewoningen vanaf 1 januari 2024

28 februari 2023

Wacht niet te lang: Energielabel recreatiewoning verplicht vanaf 1 januari 2024

Verkoopt of verhuurt u een recreatiewoning? Vanaf 1 januari 2024 moeten recreatiewoningen verplicht een energielabel hebben en tonen in de advertentie. Volgens de regels vallen op dit moment veel recreatiewoningen onder de energielabelplicht, maar velen hebben op dit moment nog geen geregistreerd energielabel. Het label is ook voor (recreatie)woningen een belangrijk middel in de verduurzaming. Gezien de urgentie om energie te besparen en gasgebruik te verminderen, is afgestemd met de brancheorganisatie, dat eigenaren en beheerders van recreatiewoningen tot 1 januari 2024 de tijd krijgen om aan de verplichtingen te voldoen. De komende tijd worden beheerders en eigenaren van recreatiewoningen hierover per brief en via de media geïnformeerd.

Boete als energielabel ontbreekt

Als je per 1 januari 2024 geen energielabel op je recreatiewoning hebt kan je een boete ontvangen van ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport). Sinds 2021 zijn de boetes voor het niet kunnen tonen van een energielabel flink verhoogd. Als particulier krijgt u een boete van €435 als u geen energielabel heeft. Ondernemers die een bedrijfspand willen verkopen, krijgen een boete van €870 als het energielabel ontbreekt. Om boetes en administratieve rompslomp te voorkomen, raden wij je aan om te controleren of je recreatiewoning voorzien is van een energielabel. Dit kan gemakkelijk via onze energielabel checker door de adresgegevens in te voeren, als je recreatiewoning niet van een energielabel is voorzien kun je gelijk doorgaan met de aanvraag. Wij nemen daarna binnen 24 uur contact met je op om een afspraak in te plannen.

Meerdere recreatiewoningen voorzien van een energielabel

Meerdere recreatiewoningen? Wij hebben interessante prijzen op energielabels voor hele complexen en portefeuilles. Wacht niet langer om contact met ons op te nemen via 0594-534001 of via info@groenenergielabel.nl

Uitzonderingen

Er zijn volgens het RVO uitzonderingen. Er is geen energielabel nodig voor:
-beschermde monumenten volgens de Erfgoedwet of volgens een provinciale of gemeentelijke monumentenverordening;
-vrijstaande gebouwen en woningen met een gebruiksoppervlakte tot 50 m2. Bijvoorbeeld een tiny house, kleine stacaravan of woonwagen;
-gebouwen die niet langer dan 2 jaar in gebruik zijn;
-gebouwen die geen energie gebruiken om het klimaat binnen te regelen, zoals voor koelen, verwarmen of ventilatie.
-woningen die in totaal minder dan 4 maanden per jaar in gebruik zijn. En met een verwacht energieverbruik van minder dan 25% van het energiegebruik bij permanent gebruik. Voorbeelden hiervan zijn recreatiewoningen die alleen in het hoogseizoen worden gebruikt en gedurende de rest van het jaar niet. Let op: het gaat hierbij niet om het aantal huurders/bewoners per jaar, maar om de verhuurperiode (of periode van bewoning).

De uitzondering labelplicht onder het laatste punt is in het verleden anders uitgelegd dan zoals die staat voorgeschreven in de Europese richtlijnen van de energieprestatie van gebouwen (EPBD). Dit betekent dat veel recreatiewoningen wel onder de energielabelplicht vallen, maar op dit moment geen geregistreerd energielabel hebben.

© Copyright Groen Energielabel 2024 Gebouwd door Saam' uit Groningen